Naast een aantal museumlijnen, staat hier ook wat informatie over modelbouw, of iets uit de 'grote wereld', waar je wat aan hebt voor je modelbouw.
Interessante Links
Bezochte museum spoorlijn
Museum Buurt Spoorweg (MBS, http://www.museumbuurtspoorweg.nl/)
Dit is mijn favorite museumspoorlijn! De uitstraling van de MBS is heel authentiek. Men doet bewust en precies pogingen om verder te gaan dan het 'rijden met treintjes'. Dat betekent dat gereden wordt met materieel dat daar vroeger gereden heeft, of had kunnen rijden, of als twee druppels water lijkt op wat er gereden heeft (want natuurlijk zijn lang niet alle originele spullen nu nog te krijgen, c.q. te betalen). Dat geeft deze lijn echt authentieke charme.
Hoewel ik al in 1978 op de hoogte was van het bestaan van de MBS (na een fietstocht vanaf de campus van de -destijds- Technische Hogeschool, waar ik studeerde), heb ik pas 22 april 2006 mijn eerste bezoek gebracht. Dat was in het kader van een excursie, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen. (http://www.nvbs.com/)
Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM, http://www.zlsm.nl/)
Tot nu toe twee keer hier geweest. De eerste keer was bij de inaugurale rit van loc 1220 op 7 juni 2001, na het grondige herstel van deze zweedse loc, waar ik een kleine financiële bijdrage aan heb mogen leveren.
De tweede keer, 12 augustus 2007, was samen met mijn beide zoons (Martin en Floris) en Milan, hun beste vriend uit de tijd dat we nog in Amsterdam woonden. Deze laatste dag hebben we alle lijnen bereden, inclusief een stoomrit over de hoofdbaan van Schin op Geul naar Valkenburg! Dat was even kikken, met een kleine 80 km/u over linker spoor, met je hoofd buiten het raam, rook en roet inhalerend :-)
Bekijk ook de foto-selectie.
Stoomtrein Goes-Borsele (SGB, http://www.destoomtrein.nl/)
Stond al heel erg lang op het verlanglijstje om eens met een bezoek te vereren, maar gezien de afstand was dat er nog niet van gekomen, tot Hemelvaarstdag, 17 mei 2007. Bekijk de foto-selectie.
Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM, http://www.stoomtrein.org/)
Deze club timmert al heel lang aan de (spoor-)weg. En niet onverdienstelijk, al zullen er zijn die zeggen dat al die zwarte stoomlocs niet passen, omdat ze vroeger nooit verder zijn geweest dan de grensstations. Maar ze zijn wel imposant en rijdende stoomlocs van nederlandse origine zijn er helaas te weinig.
(Modelbouw-) sites
http://www.msgvalkenswaard.nl/ laat je alle mooie dingen zien waar Modelspoorgroep Valkenswaard mee bezig is en gedaan heeft. Inderdaad, dit is het clubje waar ik praktisch elke woensdagavond te vinden ben.
http://www.sporenplan.nl/ is een prachtige verzameling van sporensituaties, zowel in het heden als in het verleden.
http://www.seinarm.nl/ geeft alle informatie die je wilt over seinen en andere signaleringen, met inzichtelijke voorbeelden.
http://www.ivw.nl/seinenboeksite/index1.htm bevat de huidige en officiële regels betreffende seinreglementen voor het nederlandse spoor.
Het vroegere Railned valt nu onder de Inspectie Verkeer & Waterstaat.
http://www.prorail.nl/ is de beheerder van het nederlandse spoor-net. Inclusief al die wissels, seinen en computers die zo vaak in storing gaan...
Op http://www.nproject.nl/ staat ontzettend veel informatie over modelspoor! Hoewel de naam aangeeft dat het over N-spoor gaat, is de verstrekte informatie werkelijk voor elke schaal van toepassing. Werkelijk een hele uitvoerige en volledige verzameling over aanleg van de baan, welke schaal te kiezen, zelf bouwen van huizen en bomen, handigheidjes en technieken.
Op de site Langs de rails van Nico Spilt (http://www.nicospilt.com/index2.html) staat een prachtige verzameling van foto's en bijbehorende informatie over het grootbedrijf, in al haar facetten en eigenaardigheden. Ook aandacht voor techniek, railagenda's, indexen, etc., etc.